Училище за цигулка за деца

Можете да поръчате Училище за цигулка от нас, като използвате нашата форма за контакт за € 20. Всички доходи отиват за децата на „Музиката вместо улицата“.

Надграждайки дългогодишния си опит в преподаването на цигулка, виртуозът на цигулката Георги Калайджиев е разработил школа по цигулка, която има за цел да запознае децата да свирят на цигулка по игрив начин. Основата е българската и руската школа по цигулка. Включени са обаче и методи, които японският професор Сузуки лично му е представил по повод концертния престой в Япония.

Опитът, впечатленията и срещите, които Георги Калайджиев е имал по време на многобройните си концертни турнета, заемат голяма част от рамковата история. Пътува с добре познатите „Софийски солисти“, чийто концертмайстор е бил от 1973 г. нататък.

Пътуванията го отнесоха по целия свят. Известният оркестър свири на световно ниво в Австралия, Япония, Китай, Шри-Ланка, СССР, Хонконг, Сингапур, САЩ, Южна Америка, Германия и Швейцария. Той също беше редовно поканен на концертите за откриване на фестивала в Байройт и Залцбург. През това време Георги Калайджиев се запознава с международно известни величия като Хенрих Шеринг, Найджъл Кенеди и руския виртуоз Спиваков; има и личен контакт с цигуларя Ижак Перлман в САЩ. С Енио Мориконе, на когото Георги Калайджиев посвещава композиция, той от години записва партитури на филми в Италия и България.

 

През 1993 г. става член на Филармонията в Гисен и се премества в Германия, където работи и до днес. Много от контактите, преживяванията и впечатленията му от наситения със събития музикален живот се вливат директно в училището му по цигулка като опит на главния герой.

Историята започва с момче, което притежава цигулка, но няма струни за нея. Четири животни се превръщат в струни: делфинът в D низ, маймуната в низ A, патицата в E низ и жирафът в G низ. След няколко обяснения на цигулката, момчето с цигулката и животните отиват в Япония, където момчето се учи да свири на цигулка от проф. Сузуки. Той също така получи самостоятелно нарисувана картина на Фуджи с посвещение от него.

В Хирошима момчето вижда паметника на момиче, което е убито при атомната бомба и научава за обичая да изпраща хартиени кранове до мемориала като пожелание за мир.

Страница със снимката, която Георги Калайджиев получи от проф. Сузуки.

Следващата спирка е Русия, до която момчето и приятелите му стигат едва след преминаване на цунами. Те са придружени от мечка през Сибир. Отвежда ги през езерото Байкал и с Транссибирската железница до Москва, където посещават манастири и църкви, Червения площад и един от световноизвестните руски циркове. След отклонение до Байконур, ние продължаваме към България (без мечката).

Последни новини